Tuinkeurders
Tuinkeurders Hanneke van Maurik

Groei en Bloei-prijzen voor de mooiste tuinen in 2019

11 november 2019 om 12:58 Wonen Deel je nieuws

Ieder jaar keurt Groei&Bloei voortuinen in de gemeente Nijkerk. Met de prijsuitreiking voor de mooiste voortuinen wil zij meer aandacht vragen voor natuurlijk groen en het tuinieren stimuleren. Een straat met verzorgde voortuinen verhoogt niet alleen het woongenot maar biedt ook een prettige aanblik. En daarbij draagt het bij tot een gezonder leefmilieu.

Ook dit jaar bekeek een groep vrijwilligers van Groei&Bloei o.l.v. de tuinkeuringscommissie de voortuinen in de lente, de zomer en de nazomer. Aan de hand van cijferlijsten noteerde zij de eerste indruk van de tuin, daarna werd er gelet op aanleg en structuur van de tuin, beplanting, verzorging en onderhoud. Belangrijk is ook of er planten of heesters op de verschillende momenten bloeien. Maar liefst 14 tuinen zijn op deze wijze geselecteerd.

De winnaars hebben een uitnodiging ontvangen voor de feestelijke prijsuitreiking op donderdag 14 november a.s. Fotograaf Jan de Gier toont deze avond foto’s van de genomineerde voortuinen. Zeven 1e en zeven 2e prijswinnaars ontvangen een certificaat en een toepasselijk geschenk. Bovendien mogen de eigenaren van de winnende voortuinen de wisselbeker in ontvangst nemen.

Aanmoedigingsprijzen Nieuwbouwwijk De Doornsteeg

In 2018 leverde Groei&Bloei een bijdrage aan een informatiemarkt van gemeente Nijkerk voor de eerste toekomstige bewoners van de Doornsteeg. Het doel was om deze groep bewoners te informeren en te enthousiasmeren om hun nieuwe tuinen groen in te richten. Dit om verstening te voorkomen met alle bekende gevolgen van dien, zoals verstoring van biodiversiteit, afwatering en klimaat. Voor deze informatieavond met meet en greet met hoveniers was veel belangstelling. Omdat de tuinen in deze wijk nog jong zijn vindt Groei&Bloei het belangrijk om een speciale aanmoedigingsprijs te overhandigen aan drie bewoners, die bij hun tuinaanleg zichtbaar rekening houden met de bovengenoemde principes.

Na de pauze vertelt de heer Nico van Niejenhuis van adviesbureau Haver Droeze over de groeninrichting van de openbare ruimte van de wijk Doornsteeg.

De avond vindt plaats in het Aeres, Luxoolseweg 1 in Nijkerk, en begint om 19.45 uur. In de pauze wordt frisdrank en een wijntje geschonken. Er zijn lootjes te koop van vijftig cent, waarmee leuke prijsjes te winnen zijn. Het programma is rond 22.00 uur afgelopen. Toegang is gratis voor G&B-leden en prijswinnaars, aan niet-leden die van harte welkom zijn, wordt een bijdrage van €3,- gevraagd.

advertentie
advertentie