Toren Nijkerk
Toren Nijkerk Wim Ruitenbeek

Nieuwe melodieën op het Nijkerkse carillon

8 oktober 2018 om 14:07 lokaal Deel je nieuws

Twee keer per jaar wordt de 18e-eeuwse speeltrommel in de Nijkerkse toren verstoken. De muziek die een half jaar lang elk uur over de stad klonk wordt verwijderd en de stadsbeiaardier versteekt vier nieuwe melodieën.

Op dinsdag 16 oktober is voor het eerst een van onze nieuwe stadsbeiaardiers aan de beurt.

Wim Ruitenbeek heeft vier totaal verschillende liederen uitgekozen:

Op het hele uur klinkt traditiegetrouw een geestelijk lied over Nijkerk. In de winter is dit vaak een Psalm. Nu is gekozen voor Psalm 65 “De stilte zingt U toe, o Here”. Een bekende 16e-eeuwse melodie, ook Psalm 72 wordt op deze wijs gezongen.

Op verzoek van een buurman van de toren gaat op ‘kwart over’ een jazzy liedje klinken: “On the sunny side of the street” van J. McHugh.

Een klassiek werk klinkt op elk half uur: Harmonious Blacksmith (uit Suite no. 5 in E, HWV 43) van G.F. Händel.

Om ‘kwart voor’ een bekend liedje van Annie M.G. Schmidt. Uit de musical ‘Ja Zuster, Nee Zuster’ klinkt een fragment van het lied ‘Duifies, duifies’ op muziek van Harry Bannink. Dit liedje is speciaal uitgekozen voor een van de monteurs die helpt met versteken, hij is enthousiast duivenmelker en werd vorig jaar zelfs generaalkampioen.

Deze melodieën klinken tot april 2019 over de stad. Dan zal onze andere stadsbeiaardier, Boudewijn Zwart, de speeltrommel opnieuw versteken.

schets speeltrommel
advertentie
advertentie