Afbeelding
Image by guentherlig from Pixabay

Natuurlezing: De Libelle

donderdag 18 april 2024 19:30 tot 21:30

Wist je dat libellen voor hun voortplanting afhankelijk zijn van water? En dat ze de beste vliegers van het insectenrijk zijn, met snelheden tot wel 60 kilometer per uur?

De meeste mensen zien wel eens libellen door de tuin vliegen. Soms dartelen ze boven het water, soms scheren ze met grote snelheid door de tuin. Nederland is een echt libellenland: er komen hier ongeveer 65 soorten libellen voor. Vergeleken met de ons omringende landen is dat veel. Dit komt omdat Nederland bijzonder rijk is aan water. Vennen, rivieren en beken: we hebben het allemaal.

Libellen leven het grootste deel van hun leven als larve onder water. Ze bevinden zich hier ergens halverwege de voedselketen: ze eten andere waterbeestjes, maar worden ook zelf door tal van dieren gegeten. Larven leven meestal goed verscholen tussen waterplanten, tussen bodemmateriaal of zelfs ondiep ingegraven in de bodem. Veel soorten zijn vooral ‘s nachts actief. Ze jagen vooral door stil te zitten en te wachten tot er een prooidiertje langskomt. Door deze aanpassingen vallen ze minimaal op voor zowel predatoren als prooidieren. En dit is nog maar het begin! Tijdens deze avond leert u nog veel meer over dit bijzondere insect.

Locatie