Afbeelding
Image by Baruch Rabinowitz from Pixabay

Historische Lezing: Volkeren uit de Oudheid: De Kelten

maandag 25 maart 2024 19:30 tot 21:30

Geschiedenis van de Kelten werd geschreven door hun vijanden. De Romeinen zagen de Kelten als bloeddorstige barbaren, en die reputatie hebben ze nog. Maar wie waren de Kelten eigenlijk en bestaan ze nog?

In de beroemde strip Asterix volgen we een Keltisch volk in Frankrijk, de Galliërs, die zich weigeren te laten onderwerpen door Julius Caesar en zijn Romeinse legionairs. De hoofdpersonen zijn de Galliërs Asterix en zijn beste vriend Obelix. En Obelix is in veel opzichten de belichaming van de clichés over de Kelten die al ruim 2500 jaar de ronde doen. Obelix is groot en dik en draagt niet veel kleren. Hij is dol op eten en wijn, maakt veel lawaai en slaat met het grootste gemak zelfs de sterkste Romeinse soldaat tot moes.

Als je de schriftelijke bronnen van de Romeinen en Grieken mag geloven, leken de meeste Kelten sprekend op Obelix. Deze teksten beschrijven de Kelten als forsgebouwde druktemakers die vaak poedelnaakt vochten en brulden en schreeuwden terwijl ze de vijand met doodsverachting aanvielen.

Tussen circa 500 v.Chr. en 800 n.Chr. hadden de Kelten de naam dappere strijders te zijn op het slagveld, maar ze golden ook als onbehouwen zuiplappen – ‘onbeheerst en chaotisch’, zoals de Griekse filosoof Aristoteles hen beschreef.

Maar wie waren die maffe Kelten, die over heel Europa uitwaaierden om daarna vrijwel geheel te verdwijnen? Daarover hoor je meer tijdens deze lezing

Locatie