Historische Lezing: Volkeren uit de Oudheid: De Etrusken

maandag 18 maart 2024 19:30 tot 21:30

In het noorden van Italië woonden in de oudheid de Etrusken. Ze waren in de zevende en zesde eeuw v.Chr. het machtigste volk van Italië en hadden grote invloed op de Romeinen.

Zij lieten zich op hun beurt beïnvloeden door de klassiek Griekse cultuur, maar behielden een geheel eigen stijl. De  graven van hun edelen zijn indrukwekkend en vormen nog steeds een belangrijke toeristische trekpleister in Toscane.

De prachtige voorwerpen uit de graven vertellen ons veel over hun leven, maar we weten lang niet alles van deze cultuur, omdat hun taal nog niet ontcijferd is. Van de Grieken leerden de Etrusken het alfabet, dat zij aanpasten aan hun taal en doorgaven aan de Romeinen. Zo hebben de Etrusken aan de wieg van ons alfabet gestaan, toch kunnen we niet al hun teksten begrijpen. Hun alfabet vormt geen probleem, maar hun taal wel: die is nog steeds niet volledig vertaald door het ontbreken van lange inscripties.

In deze les schets ik aan de hand van vondsten uit archeologische opgravingen een beeld van dit interessante volk.

Locatie