Senioren Colleges: De Messiah
Senioren Colleges: De Messiah Senioren Colleges: De Messiah

Senioren Colleges: De Messiah

maandag 5 februari 2024 13:30 tot 15:30

De achtergronden van de muziek, de opzet, en waarom Händel dit werk, zijn eerste religieus oratorium, schreef in nog geen 14 dagen. De reden daarvoor is verassend en veroorzaakt ook een omwenteling in Händels componeren. De lezing wordt uiteraard omlijst met heel veel muziekvoorbeelden. Hebt u het ooit gezongen of kent u het? Na deze lezing luistert u of zingt u het beslist anders. Kom luisteren naar het verhaal en de muziek.

Over de gastspreker:

Piet Philipse studeerde orgel en koordirectie aan de Zeeuwse muziekschool bij Adriaan Fonteyn. In 1960 startte zijn loopbaan als organist in de Gereformeerde Kerk te Tiel, eerst als invaller en van 1962 met een vaste benoeming, waarna benoemingen volgde in Goes (1964), Hilversum (1975) en in de Wilhelminakerk te Bussum (1985). In september 1967 komt de eerste benoeming als dirigent. (heel populair in die tijd een jongerenkoor). Benoemingen als cantor/organist in de daaropvolgende jaren volgen in Goes, ’s-Gravenpolder, Hilversum, Huizen, Amersfoort en Bussum.

Het belangrijkste vond en vindt Piet Philipse nog steeds probeer van noten muziek te maken die mensen raakt en daar is emotie voor nodig. Durf kritisch zijn op jezelf. Neem geen genoegen met een lagere maatstaf als je een hogere kunt halen. Het publiek verwacht, en terecht, een kwaliteitsnorm die de toets der kritiek kan doorstaan. Natuurlijk zijn er verschillen in kwaliteit tussen diverse koren, denk eens aan de Engelse koorscholen of de beroepskoren in de wereld, maar het mag zijns inziens nooit een excuus zijn om onder je niveau presteren. Hij is bijna een muzikale alleseter als het over koormuziek gaat, mits muziek en tekst gezamenlijk nog wat te zeggen hebben voelt hij zich daar meestal wel bij thuis.

Kaartjes zijn verkrijgbaar via de website van Bibliotheek Nijkerk.

In samenwerking met: UVV en Sigma

Locatie