Afbeelding
Image by Sabine from Pixabay

Natuurlezing: Vlinders in de tuin

donderdag 15 februari 2024 19:30 tot 21:30

“Vroeger zag je veel meer vlinders.” We kunnen ons nu al haast niet meer voorstellen hoeveel dat er moeten zijn geweest. Want het is waar: er waren er veel meer. Tot nu toe zag iedere generatie Nederlanders minder vlinders dan de generatie ervoor.

Vlinders verdwijnen

Sinds het begin van de twintigste eeuw zijn er zeventien soorten dagvlinders uit Nederland verdwenen.En nog eens tien vlindersoorten staan op het punt uit ons land te verdwijnen.Van de 53 soorten, die nu nog in ons land voorkomen, is ruim de helft zeldzaam of zeer zeldzaam.Meer dan de helft van de vlinders staat op de Rode Lijst.Al in 2013 lieten we weten dat de graslandvlinders met 50% afnamen in Europa.

Al decennia lang vermindert het aantal vlinders in Nederland. Vanaf 1990 volgt De Vlinderstichting nauwgezet de trends van alle vlindersoorten. Het blijkt dat zowel de bedreigde soorten als algemene soorten steeds maar verder achteruit gaan.

Wil jij hier meer over weten? Dat kan. Kars Veling van de Vlinderstichting komt er ons alles over vertellen. Maar ook vooral wat je zelf kan doen om meer vlinders in je eigen tuin te zien!

Locatie