Senioren Colleges: De Requiems van Mozart
Senioren Colleges: De Requiems van Mozart Senioren Colleges: De Requiems van Mozart

Senioren Colleges: De Requiems van Mozart

maandag 29 januari 2024 13:30 tot 15:30

Wat is een Requiem? Hoe is het ontstaan en wat zijn de beroemdste en waarom zijn ze geschreven zoals ze geschreven zijn? Piet Philipse, die al eerder te gast was met zijn lezing over de Messiah, de Johannes en de Mattheus Passion, komt nu vertellen over deze muziek. Uiteraard met weer veel muziek voorbeelden.Twee Requiems zullen uitgebreid aan de orde komen, namelijk die van Gabriël Fauré en uiteraard die van Mozart, maar ook Bach en Händel komen voorbij.Wist u trouwens dat het Requiem van Mozart in d-moll (KV 626) de laatste, onvoltooid gebleven compositie is van de Oostenrijkse componist Wolfgang Amadeus Mozart. Slechts één onderdeel van zijn compositieproject van de toonzetting van de teksten van de Latijnse Missa Defunctorum heeft hij zelf voltooid. Kom luisteren naar het verhaal en de muziek.

Over de gastspreker:

Piet Philipse studeerde orgel en koordirectie aan de Zeeuwse muziekschool bij Adriaan Fonteyn. In 1960 startte zijn loopbaan als organist in de Gereformeerde Kerk te Tiel, eerst als invaller en van 1962 met een vaste benoeming, waarna benoemingen volgde in Goes (1964), Hilversum (1975) en in de Wilhelminakerk te Bussum (1985). In september 1967 komt de eerste benoeming als dirigent. (heel populair in die tijd een jongerenkoor). Benoemingen als cantor/organist in de daaropvolgende jaren volgen in Goes, ’s-Gravenpolder, Hilversum, Huizen, Amersfoort en Bussum.Het belangrijkste vond en vindt Piet Philipse nog steeds probeer van noten muziek te maken die mensen raakt en daar is emotie voor nodig. Durf kritisch zijn op jezelf. Neem geen genoegen met een lagere maatstaf als je een hogere kunt halen. Het publiek verwacht, en terecht, een kwaliteitsnorm die de toets der kritiek kan doorstaan. Natuurlijk zijn er verschillen in kwaliteit tussen diverse koren, denk eens aan de Engelse koorscholen of de beroepskoren in de wereld, maar het mag zijns inziens nooit een excuus zijn om onder je niveau presteren. Hij is bijna een muzikale alleseter als het over koormuziek gaat, mits muziek en tekst gezamenlijk nog wat te zeggen hebben voelt hij zich daar meestal wel bij thuis.

Aanmelden via de website van Bibliotheek Nijkerk

In samenwerking met: UVV en Sigma

Locatie