Kerstmuziek, waar komt het vandaan?
Kerstmuziek, waar komt het vandaan? Pixabay

Muzieklezing: Kerstmuziek waar komt het vandaan?

maandag 11 december 2023 19:30 tot 21:30

“It’s beginning to look a lot like Christmas…” Als de eerste kerstliedjes op de radio komen dan weet je het: Kerst is nu echt dichtbij! Er is geen enkel ander seizoen waarvoor we speciale muziek maken. Zo bijzonder is dat! En een kerstlied is ook echt heel anders dan een gewoon lied. Maar waarom luisteren we in deze periode kerstliedjes? Hoe lang doen we dat al? Kortom: wat is de geschiedenis van de kerstmuziek?

De eerste ‘kerstliederen’ werden duizenden jaren geleden voor het eerst hier in Europa gezongen. Je zag het misschien al aan de aanhalingstekens, je kon ze toen namelijk niet echt kerstliederen noemen. Het waren heidense liederen. Rond de kortste dag van het jaar – de winterzonnewende – zongen mensen ze uit volle borst, terwijl ze dansten rond cirkels van stenen. Het Engelse woord voor kerstlied ken je vast wel: Christmas Carol. Carol betekent eigenlijk ‘zingen en dansen in een kring’.

Hele vroege Christenen namen de heidense viering van de winterzonnewende over en gaven mensen Christelijke liederen om te zingen, in plaats van de oorspronkelijke heidense stukken. In 129 kondigde een Romaanse bisschop aan dat het lied ‘Angel’s Hymn’ gezongen moest worden tijdens de kerstdienst in Rome. En ander oud Christelijk kerstlied werd in 760 geschreven voor de Grieks-Orthodoxe kerk. En dat was in feite het startschot: overal ter wereld werd nu kerstmuziek geschreven. Maar populair waren die kerstliederen totaal niet. Ze werden namelijk allemaal in het Latijn gezongen, en dat kon de gewone burger natuurlijk helemaal niet begrijpen.

Zo rond de Middeleeuwen hadden mensen weinig interesse in kerstmuziek. Ze hadden zelfs helemaal geen zin meer in het vieren van Kerst (say what!?). Dit veranderde gelukkig allemaal door Sint Franciscus van Assisi.

De kerstmuziek heeft zich ontwikkeld en somige liederen worden in alle talen gezongen, de melodie is herkenbaar voor ieder van ons. Hoe dat komt en wat maakt een nummer nu kerstmuziek? Waarom zijn sommige kerstliederen nog steeds populair? Sommige kerstliederen zijn helemaal niet voor kerstgeschreven? Hoe dit allemaal zit, dat gaat Piet Philipse ons deze avond vertellen aan de hand van geluidsfragmenten.

Locatie