MUZIEK
MUZIEK MUZIEK

Muziek in de oudheid: een archeologische zoektocht

maandag 9 oktober 2023 13:30 tot 14:30

Omdat er in de oudheid geen opnameapparatuur en bijna geen muziekschrift was, is één van de belangrijkste kunsten uit de oudheid grotendeels verloren gegaan: muziek. In deze lezing gaan we als een detective op zoek naar sporen van muziek uit de oudheid: we bekijken afbeeldingen van musici en dansers, we lezen Egyptische en Griekse liederen en bestuderen de muziekinstrumenten die archeologen gevonden hebben. Door reconstructies van deze instrumenten en zo nu en dan een origineel instrument proberen archeologen de muziek reconstrueren.

Wees, zolang je leeft, het zonnetje, treur niet teveel. Het leven duurt immers kort, de tijd eist zijn tol op. (Grieks liedje op een grafsteen uit de 1e eeuw n.Chr.).

De oude Grieken hadden een soort muziekschrift ontwikkeld. Dat kan gelezen worden en zo kunnen we nu nog steeds een aantal liedjes uit de oudheid spelen en zingen.

Gastspreker: Diana de WildDiana is de naam van de Romeinse godin van de jacht en de wilde natuur. Door te gaan zoeken naar de betekenis van mijn naam kreeg ik al jong interesse in de oudheid. Na het gymnasium was het voor mij dan ook een logische stap om archeologie te gaan studeren aan de universiteit van Leiden. Ik ben in 1994 afgestudeerd als klassiek archeoloog met specialisatie Bronstijd Griekenland. Daarnaast heb ik ook veel vakken over het oude Egypte gevolgd tijdens mijn studie, zodat ik ook aardig wat weet over het oude Egypte.

Sinds 1990 geef ik cursussen en lezingen aan volksuniversiteiten over onderwerpen uit de oudheid.

Een volledig baan vinden in mijn vakgebied was in het begin moeilijk. Ik heb een paar jaar in het archeologische themapark Archeon gewerkt, maar aangezien dat seizoensarbeid was, moest ik toch op zoek naar een ander vak. Omdat ik lesgeven heel leuk vind, heb ik me laten omscholen tot juf op de basisschool. Van 1997 tot 2007 heb ik voor de klas gestaan in het basisonderwijs.

Sinds 2007 combineer ik mijn twee beroepen, archeologie en onderwijs, fulltime met elkaar. Ik geef lezingen en cursussen over de oudheid door een flink deel van Nederland en begeleid reizen.

In samenwerking met UVV en Sigma.

Reserveren vooraf noodzakelijk: via Bibliotheek site (het is niet mogelijk een kaartje aan de deur te kopen).

Locatie