* Foto ter illustratie.
* Foto ter illustratie. Jeroen van der Veer

Fors meer meldingen van jeugdoverlast in Nijkerk

Overig

NIJKERK De politie kreeg in de zomermaanden fors meer meldingen van jeugdoverlast binnen dan in eerdere jaren. In juni, juli en augustus werd er in totaal ruim 43.000 keer geklaagd over jongeren, tegenover bijna 25.000 keer in dezelfde maanden vorig jaar. Dat is een stijging van zo’n 75 procent, blijkt uit recent bijgewerkte politiecijfers. Ook in de gemeente Nijkerk was sprake van een grote stijging. In de zomermaanden van dit jaar werd er 173 keer melding gedaan van jeugdoverlast, vorig jaar lag dat op 57 keer.

Het aantal meldingen van jeugdoverlast ligt sinds april al fors hoger dan in eerdere jaren. Het aantal klachten over overlastgevende jongeren steeg vanaf maart explosief. De politie meldde destijds dat dit niet direct hoeft te betekenen dat jongeren ook echt fors meer overlast veroorzaken: als mensen thuis zijn zien ze meer en melden ze wellicht ook sneller overlast.

In onderstaande grafiek is het aantal meldingen van jeugdoverlast te zien. In het rechter uitklapmenu kun je een bepaald gebied selecteren, bijvoorbeeld een gemeente, provincie of de landelijke cijfers.


OVER DE CIJFERS De cijfers hebben betrekking op alle meldingen die de politie heeft geregistreerd onder de incidentcode E35, ‘melding overlast jeugd’. Het gaat hier om meldingen waarbij wordt geklaagd over jeugd en dan gaat het om voornamelijk kleine incidenten als afval rondslingeren, een supermarktuitgang blokkeren of herrie maken. Zwaardere delicten zoals vandalisme, geweldpleging en baldadigheid worden geregistreerd onder een andere code.

Hoeveel jeugdoverlast er gemeld wordt, hangt naast de daadwerkelijke hoeveelheid overlast ook af van andere factoren, bijvoorbeeld hoe bereidwillig burgers zijn om dit soort overlast bij de politie te melden. In sommige gemeenten kan jeugdoverlast ook bij andere instanties dan de politie worden gemeld.

In onderstaande kaart kun je per gemeente de cijfers bekijken. Hoe donkerder de kleur, hoe meer meldingen van jeugdoverlast. Door op de gemeente te klikken krijg je nog meer informatie, bijvoorbeeld het aantal meldingen in relatie tot het aantal inwoners van een gemeente.


advertentie
advertentie