Afbeelding
Henry Hamstra

Binnenvaartschip in havenkom afgezet vanwege teveel fosfine

12 december 2019 om 13:20 Overig

NIJKERK In de havenkom bij ABZ Diervoeders ligt sinds dinsdagmiddag een binnenvaartschip 'Energie' dat is afgezet met lint. In het schip is volgens Ruvoma, een gespecialiseerd bedrijf in gassen, metingen en biologische bestrijdingen uit Montfoort 'een iets te hoge concentratie fosfine aangetroffen' en 'we zijn nu druk bezig om dit omlaag te brengen, dan kan het lint weer weg.' Meer informatie wil Ruvoma niet delen.

Fosfine is een kleurloos, ontvlambaar en zeer giftig gas en wordt in korrels of tabletten (met andere stoffen) onder meer ingezet als bestrijding tegen mollen en woelratten.

Het binnenvaartschip is één van de schepen waarvoor een week eerder al gewaarschuwd werd, toen twee schippers op de Lek bij Nieuwegein onwel werden en hartklachten kregen van rattengif. De Algemeene Schippers Vereeniging ASV schreef dat ze allebei langdurig zouden zijn zijn blootgesteld. 'Terwijl de norm voor fosfine 0.2 ppm is, kregen zij 15 ppm binnen', aldus de ASV. Er zouden nog dertien tot tweeëntwintig schepen zijn waarin deze lading zich zou bevinden, waarschuwde die vereniging toen al.

Afbeelding
Afbeelding
advertentie
advertentie